Tate St Ives wins Museum of the Year 2018!

6 July 2018

Last night, Tate St Ives won the Art Fund 'Museum of the Year' award, widely thought of as the most lucrative museum prize in the world.

Max Fordham worked with Jamie Fobert Architects on the extension to Tate St Ives, having worked with Evans and Shalev Architects on the original gallery that opened in 1993.

The 600sqm extension is home to exhibitions of contemporary works, as well as art-handling facilities, offices, and storage. Max Fordham provided environmental engineering design for the project, as well as acoustics consultancy.

Stephen Deuchar, chair of the judging panel and director of the Art Fund, which sponsors the prize, said: “The new extension to the gallery is deeply intelligent and breathtakingly beautiful, providing the perfect stage for a curatorial programme that is at once adventurous, inclusive and provocative." He said the judges admired the gallery and design team "who devoted some 12 years to this transformational change, consulting with the local community all the way.”

Max Fordham have a long-standing relationship with Tate, including working on the original Tate St Ives with Evans and Shalev Architects, Tate Britain with Caruso St John Architects, Tate Storage Bricklayer's Arms, Tate Liverpool, and the Switch House at Tate Modern with Herzog de Meuron.

Max Fordham also worked on the Postal Museum in London with Feilden Clegg Bradley Studios, which was one of the other contenders for the Museum of the Year prize.

Six lightwells draw in the soft Cornish light in a controlled manner (c) Hufton + Crow

Looking up into one of the roof lights, you can see the large concrete upstand directing the diffuse light from the triple glazed Okalux glazing system (c) Hufton + Crow

Six roof lights allow a controlled level of natural light to diffusely light the gallery space (c) Hufton + Crow

Featured Project

Tate Modern Switch House