<span>Keynsham</span><span>Civic</span><span>Centre</span>

Keynsham Civic Centre

Keynsham Civic Centre

The headquarters for Bath and Northeast Somerset Council serves as an exemplar for sustainability in public buildings in the UK.

It is the first building to employ the full 'Soft Landings' methodology, where the energy performance aims were not just forecast in the design but written into the contract.

The offices have been designed to meet an energy-in-use DEC rating of 'A'. The design includes natural ventilation and the use of concrete 'radiators' for thermal mass combined with a cross laminated timber structure. It also features a system for recovering heat from the IT servers to heat the building. Pipes cast in to the concrete 'radiators' allow for low energy cooling to be added as part of a future climate change strategy.

The DEC rating target will be judged in 2017, once the building has been in operation for two years.

Architect

Aedas

Value

£35m

Completion

2014

Client

Bath & North East Somerset Council

Julian Anderson Info
A four storey storey atrium was included in the innovative 'passive first' approach to the design.
Julian Anderson Info
Perforated spruce panels are interspersed within the concrete thermal mass and control reverberation.
Julian Anderson Info
Lightshelves bounce light deeper into the building, improving daylight uniformity and provides local perimeter shading.
Julian Anderson Info
Voids and glass balustrades allow a view of the sky and surroundings from all areas while allowing light to flood certain areas.
Julian Anderson Info
Acoustic ventilation louvres integrated into the glazing separates air from light requirements.
Julian Anderson Info
The project features one of largest photovoltaic installations on a UK public sector building.
Julian Anderson Info
The building gives almost 50% of the site area to the public realm. The benches are being used to bring air in from the quiet non polluted pedestrian streets via an underground duct.

The redevelopment replaces the outdated 1960s buildings.

Image: Julian Anderson

Architect

Aedas

Value

£35m

Completion

2014

Client

Bath & North East Somerset Council

2015 BCO- Best of the Best Award

See all awards