Tate Modern Switch House

Tate Modern Switch House

Switch House, designed with acclaimed Swiss architects Herzog & de Meuron is the new 11-storey extension to London's Tate Modern gallery.

Regarded by many as the most significant new cultural building in London since the British Library, the building allows 60% more of Tate Modern’s collection to be displayed.

Tate’s brief required the building to be “agenda setting” and to take a “leading role in sustainability”. Our engineering approach was driven by preferential investment in the design of the building form and efficient services in order to minimise energy demand. Energy demand is 50% lower than a typical gallery.

This project is part of an enduring relationship between Tate and Max Fordham, having previously worked together on Tate Modern, Tate Britain, Tate St Ives and Tate Liverpool.


Herzog & De Meuron






The Board of trustees of the Tate Gallery

Julian Anderson Info
Lighting was integrated into the ceiling-mounted ductwork to minimise visual clutter
Julian Anderson Info
High-level operable windows allow daylight and natural ventilation into the plan
Julian Anderson Info
The facade was modelled to ensure ample daylight without damage to artworks or overheating of public spaces
Julian Anderson Info
One of the curvaceous sculptural concrete spiral staircases, leading from the subterranean tanks to the Turbine Hall
Alex Upton Info
The Switch House stands sympathetically beside the original Tate Modern