Nevill Holt Opera lighting scheme shortlisted for the Lux Awards!

17 September 2019

Nevill Holt Opera has been shortlisted for 'Hospitality, Leisure and Faith' Lighting Project of the Year in the Lux Awards 2019.

Working with Witherford Watson Mann, Price & Myers and Sound Space Vision, we created a new theatre in the courtyard of the 17th century stable courtyard at the Grade II* listed Nevill Estate in Leicestershire. As well as Architectural Lighting, we also provided M&E design services for the project.

"Our lighting concept is deceptively simple, combining the history of the existing stable yard with the elegance of a modern opera house, whilst at the same time providing all the facilities for a low-energy, multi-functional space. The main auditorium space transforms seamlessly from opera performance to open recital, daytime workshop, lecture hall, and through to cleaning, maintenance and set-up, depending on the occasion. Almost every element is bespoke, carefully crafted and positioned to perform a specific role as part of the overall concept whilst providing the correct balance of drama and function; no element is purely decorative.


It's great that our lighting design has been recognised by being shortlisted for the Lux Awards. It was a subtle but highly technical project, with a tight brief and budget. We're delighted that the project has been so well received by the client and the opera's guests. We also hope our work with Nevill Holt Opera will contribute to getting more young people into the arts." - Caroline Webb, Lighting Designer

 

You can read more about our lighting design and the Nevill Holt Opera project here.

The Lux Awards are one of the most prestigious lighting design awards in the UK and are judged by a panel of renowned engineers, lighting consultants and magazine editors.

The 2019 Lux Awards ceremony will take place at the Hilton Park Lane on 14th November. You can see the full shortlist here.

All lighting is LED, with a bespoke central auditorium pendant and theatre-style fittings above the stage for work and house lighting, as required © Hélène Binet

Fittings were selected to meet the architect's vision of a 'raw' aesthetic, in keeping with the original agricultural use of the building. Decorative, warm exposed LED lamps alongside a bespoke central pendant - incorporating twenty eight porcelain shades - give subtle variations in light, enhancing the character of the space © Hélène Binet

Featured Project

Nevill Holt Opera