<span>Colyer-Fergusson
Music</span><span>Building</span>

Colyer-Fergusson Music Building

Colyer-Fergusson Music Building

The Colyer-Fergusson Music Building provides a performance space that accommodates everything from intimate chamber recitals to large-scale choral and orchestral concerts. Part of the University of Kent’s arts complex, this multi-purpose music centre includes practice rooms, offices and social spaces. The hall can also be used for exhibitions and examinations.

The University demanded a building that delivers cost-effective carbon reductions without negative impact on the performance qualities of the venue. To aid in this ambition Max Fordham created heating, lighting and ventilation systems that are effective, simple to use and easy to maintain.  To ensure maximum flexibility of use, the mechanical and electrical systems have been sympathetically integrated with the architecture.

Extensive glazing provides abundant natural light throughout the building, including in most corridors. As a result, electric lighting does not have to be used during daytime rehearsals or classes. To provide the full range of light levels in the performance hall, energy-efficient LEDs for general usage complement a grid of tungsten lights that provide warm, even illumination during performances. 

A tailored, detailed approach to delivering the appropriate level of building services resulted in the local council-set carbon reduction targets being exceeded.

Architect

Tim Ronalds Architects

Value

£4.6M

Completion

2012

Client

University of Kent

Christian Richters / Tim Ronalds Architects Info
The placement of the lights creates good even coverage for the musicians
Christian Richters / Tim Ronalds Architects Info
With integrated services the auditorium can be configured for exams or exhibitions
Christian Richters / Tim Ronalds Architects Info
Heating and ventilation services are discreetly integrated in the main performance space
Christian Richters / Tim Ronalds Architects Info
Mechanical systems quietly deliver air to the acoustically separated practice rooms
Christian Richters / Tim Ronalds Architects Info
Rooflights open to allow natural ventilation of the space, integrated lighting beams boost available light when required

Behind the scenes

More information about our process and innovations for this project.

Download

Maximising the daylight in this space keeps energy consumption down, artificial lighting creates the right environment for rehearsal and performances

Image: Christian Richters / Tim Ronalds Architects

Architect

Tim Ronalds Architects

Value

£4.6M

Completion

2012

Client

University of Kent

2013 RIBA National Award

2013 RIBA National Award

See all awards