<span>EF</span><span>language</span><span>Centre
Cambridge</span>

EF language Centre Cambridge

EF Language Centre

This refurbished and extended turn-of-the-century villa is home to the EF Language Centre, Cambridge.

The brief for the project called for the careful integration of the building services into the existing structure. This involved the complete replacement of the outdated, existing installation with low energy alternatives.The facility relies on passive design where possible.

Classrooms are primarily naturally ventilated and a collection of solar panels provides on-site energy generation, contributing to the reduction in the quantity of in-use carbon emissions. The introduction of ample daylight and installation of dimmable lights help to maintain light levels with minimal energy consumption. Underfloor heating was used throughout the project.

The project won the RIBA East Award and East Conservation Award 2015.

Architect

NRAP

Value

£3.5

Completion

2014

Client

EF International Language Centres

NRAP Architects Info
The central atrium has been designed with north facing opening rooflights to provide natural ventilation and good levels of daylight
NRAP Architects Info
Each classroom is naturally ventilated with manually operable vents next to the windows, particularly useful in summer
NRAP Architects Info
The integration of the contemporary extension into the historic building resulted in the school winning the region's RIBA Conservation Award

The existing building works with the contemporary extension to create a socially engaging learning area for pupils and staff

Image: NRAP Architects

Architect

NRAP

Value

£3.5

Completion

2014

Client

EF International Language Centres