<span>merchant</span><span>taylors'
school</span>

merchant taylors' school

Merchant Taylors' School

Founded in 1581, the historic Merchant Taylors' School is a British independent all-boy’s school located on north west London's Green Belt landscape.

Max Fordham was part of the RIBA competition winning team, along with Architecture PLB, charged with providing the school with a new purpose-built Design and Technology Building. The brief called for high sustainability requirements alongside a varied and flexible teaching environment. Extensive employment of natural ventilation and the provision of photovoltaics to generate renewable electricity helped meet those requirements.

Part of our brief included the development of a sustainability matrix, allowing specific concerns to be prioritised and audited throughout the design process. This carefully considered approach has resulted in a building with a low energy demand that is simple to operate and maintain.

Architect

architecture plb

Value

£3.6M

Completion

2016

Client

Merchant Taylors' School

Mark Hadden Info
The building has a 'building-fabric-first' approach, with a well-insulated and near-airtight design
Mark Hadden Info
Absence-sensing lighting controls are available in the teaching and circulation spaces
Mark Hadden Info
There is demand-led ventilation with heat recovery in mechanically-ventilated areas
Mark Hadden Info
Exposed thermal mass (concrete soffits and internal brickwork), enable night time ventilation and regulate summer temperatures without the need for cooling

Careful day-lighting design reduced the reliance on artificial illumination

Image: Mark Hadden

Architect

architecture plb

Value

£3.6M

Completion

2016

Client

Merchant Taylors' School