<span>Ogston</span><span>Music</span><span>School,
St</span><span>Edward's</span><span>School</span>

Ogston Music School, St Edward's School

Ogston Music School, St Edward's School, Oxford

The new Ogston Music School at St Edward’s, Oxford, provides state-of-the-art music facilities including a large rehearsal hall, recording suite, ensemble rooms, practice rooms, classrooms and ancillary spaces.

The building was constructed on a spatially-constrained site and to a tight acoustic standard, with careful detailing of all services to avoid compromising the acoustics in any way. In acoustically sensitive spaces the building incorporates full mechanical ventilation to allow these to be acoustically sealed and separated from adjacent spaces and the outside.

A reversible air source heat pump provides cooling to the acoustically sealed rehearsal hall and classrooms during hot weather. In colder weather, the system provides low carbon heating to the whole building. This system was located internally and ducted via acoustic attenuators to avoid noise affecting either neighbouring properties or students who might be practicing with the windows open.

All spaces have generous glazing to provide good daylighting, with the majority of music spaces located on the north east façade to avoid overheating due to this glazing. South facing spaces were provided with solar controlled glass and blinds to help to reduce solar gains.

The artificial lighting was designed to work with the daylighting and provides a good level of diffuse light that will illuminate sheet music on music stands that may be set up at a variety of angles. Daylight sensors and absence control to the spaces help to minimise the energy use of the lighting when there is good daylight available.

Architect

Tim Ronalds Architects

Value

£5M

Completion

2016

Client

St Edward's School

Paul Riddle Info
Ogston Music School
Paul Riddle Info
Rehearsal Room including suspended light fittings and ventilation grilles
Paul Riddle Info
The hidden services that keep the building going
Paul Riddle Info
The back-of-house distribution routes
Paul Riddle Info
A practice room showing the good daylighting and diffuse artificial lighting
Paul Riddle Info
A view of the rehearsal room from the recording studio

Image: Paul Riddle

Architect

Tim Ronalds Architects

Value

£5M

Completion

2016

Client

St Edward's School