Sustainability Consultancy

Case Studies

Grahame Park Regeneration

We are appointed as M&E and Sustainability Consultants for Phase 1 of the Grahame Park housing estate regeneration. The regeneration of the 60s and 70s housing estate aims to deliver 3,000 new homes in several phases by 2032. The transformation is being delivered on behalf of Barnet Council by Genesis Housing Association who is also developer and social landlord for the scheme.

Considerable work has been undertaken in developing the energy strategy to achieve the Zero Carbon target as specified by the London Plan with the most appropriate solutions for the site being a combination of gas CHP and photovoltaic panels. The emissions savings target will be met by including measures beyond the site boundary, such as an upgrade in efficiency of the heat network connection to an existing school.

We guided the sustainability strategy of Phase 1 by holding a series of workshops with the client and design team during which we distilled the client’s top sustainability priorities. Using case studies we introduced some of the critical issues related specifically to housing, particularly where there are gaps in current residential legislation. Discussions with the client capitalised on thinking strategically across their organisational remit, to draw on their upskilling and job training ambitions and incorporate these within the framework of the regeneration of the estate. Sustainability in this context means going beyond the bricks and mortar of the build project to include management strategies and community opportunities.

Genesis Housing’s broad ranging sustainability aspirations are captured and communicated concisely within our Sustainability Matrix and will be used to support the Planning Application to demonstrate their leadership beyond legislative requirements.

Image Mae LLP Info
We are appointed as M&E and Sustainability Consultants for Phase 1 of the Grahame Park housing estate regeneration.

LSE Centre Buildings Redevelopment

This high density urban site in the heart of London consists of a 20,000m² academic building and new public square.

The LSE’s carbon management plan has informed the demanding brief that set out bespoke sustainability objectives. Max Fordham worked with the client from the start, to better define the complex sustainability targets, aligning them where possible with BREEAM ‘Excellent’ deliverables.

As this is LSE’s first Soft Landings project, we developed a Soft Landings strategy for them. We have facilitated design reviews with the Facilities Management team on operational issues, to help develop a common understanding of what is needed.

Image Rogers Stirk Harbour + Partners Info
As this is LSE’s first Soft Landings project, we developed a Soft Landings strategy for them.

Citizens Theatre Glasgow

The Citizens Theatre project involves the refurbishment of the Category B listed auditorium as well as the construction of a modern, low energy foyer space and theatre studios.

In addition to M&E consultancy, we are also providing sustainability advice to enable the Theatre to develop and achieve their sustainability goals.

We are engaged in both the capital build project, and the operations side of sustainability – delivering an organisation-wide Sustainability Action Plan that embeds sustainability into management practice, and assisting the Theatre in their capital funding application.

Image Bennetts Architects Info
We are delivering an organisation-wide Sustainability Action Plan that embeds sustainability into management practice, as well as assisting the Theatre in their capital funding application.

Engine Shed, Stirling

We helped Historic Environment Scotland define the sustainable design criteria as part of their briefing process for the Engine Shed, Scotland’s new National Conservation Centre. The project brought a redundant historic engine shed in Forthside back into use.

Using our Sustainability Matrix, our Sustainability Team led a workshop with key stakeholders; staff ranging from Historic Environment Scotland departmental directors to maintenance and conservation rangers as well as members of the Digital Documentation team. The workshop allowed participants to share their opinions and views, and to collaboratively identify sustainability challenges and possibilities for the building.

Historic Environment Scotland used their bespoke Matrix as part of the subsequent tendering process, to convey the sustainability aspirations of the project brief to prospective bidding parties. The Matrix, which had several elements in the ‘Pioneering’ range, was then used to aid the design development and decision-making process for the project.

Since opening in 2017, we have continued to be involved in the aftercare of the building, including monitoring and reporting on energy and building performance and overseeing fine tuning.

Image Rob McDougall Info
We worked with Historic Environment Scotland to help them produce a bespoke Sustainability Matrix for the project.

Peabody Estate St. John's Hill Regeneration Scheme

We provided building services engineering, sustainability consultancy and acoustic advice to Peabody for this major new re-development in Wandsworth being designed to Code Level 4. The proposals developed with Hawkins\Brown Architects comprise over 500 new homes, a mixture of new community facilities and an underground car-park.

As part of the work we carried out daylight analysis to inform the massing of the site and provided advice on the impacts of various massing layouts iterations and on Code for Sustainable Homes credits. As well as advising on materials, waste /recycling and water, we provided advice on the sustainability requirements and expectations of statutory bodies (Wandsworth Borough Council, GLA, UK) as well legislative guidance such as the London Housing Design Guide and the Mayor of London’s Sustainable Design and Construction SPG. Together with our acoustic and engineering team, we assisted in the design of façade details that provided acoustic attenuated naturally ventilation and shading to dwellings that face on to the railway lines adjacent to the site.

In conjunction with our engineering and acoustic teams we submitted a Sustainability and Energy Statement, Drainage and New Infrastructure Report and Acoustics Report for Planning.

We also completed a feasibility study of attaining higher levels (5 & 6) of the Code for Sustainable Homes on the site.

Image Hawkins Brown and Forbes Massie Info
We provided massing and layout advice from the outset paying special attention to acoustic and daylight issues, both within the dwellings and in the public realm.

Merchant Taylor's School Design & Technology Building

In addition to building services engineering and acoustics advice, we were asked to facilitate a brief setting sustainability workshop for a new purpose built Design & Technology building for Merchant Taylors’ School, which has been educating boys in the London area since 1561.

At the start of a project, there can be a number of competing design agendas and it can be difficult to know where to focus effort. The purpose of the sustainability workshop was to distil out shared priorities and aspirations so that a clear set of common objectives could be identified. The workshop drew together the designers, the headmaster, bursar, estates manager, teacher and pupil representatives to give all parties an opportunity to air their views in a structured way and to examine the underlying sustainability drivers specific to this project.

A number of priority areas were identified through this process. These formed the basis of a tailored version of our Schools Sustainability Matrix; a tool that succinctly captures the key sustainability aspirations of a project and acts as a framework for a corresponding set of provisional design targets that the design team can work with as the project develops.

Image Mark Hadden Info
We facilitated a sustainability workshop for Merchant Taylors' School to help them engage in the briefing process and identify the sustainability drivers. Those involved included senior management and teaching staff, facilities management, pupils and the design team.

Phoenix Community Housing Association Headquarters

This new headquarters is a regeneration scheme for Phoenix Community Housing, to serve as its headquarters office and house a range of services for local residents. The scheme involves development of a brownfield site in Lewisham. The new building will be constructed over two floors with an atrium, comprising a ground floor community facilities, and first floor open plan offices, housing approximately 100 staff in addition to those working in the community hub.

A smaller community hall (The Barn) will be constructed adjacent to the main building and shared public square. Social and economic sustainability were at the heart of the design.

The sustainability consultancy involved working with the M&E engineers to appraise different design decisions using lifecycle carbon and cost calculations, including structural material choices, servicing, and renewable strategies. The work also involved developing a suitable environmental design strategy, advising on BREEAM considerations, and considerations for creating a successful flexible space including the lettable units, central to the social and economic sustainability strategy.

Image Black Architecture Info
For the Phoenix Community Housing New Headquarters we looked at the embodied energy and in-use energy impacts of thermal mass in the structure, with the final design opting for a timber construction.

Sustainability Consultancy