<span>Musée</span><span>d'Arts
de</span><span>Nantes</span>

Musée d'Arts de Nantes

Musée d'Arts de Nantes

Nantes, the sixth largest city in France, is home to the refurbished and extended Musée d’Arts, by Stanton Williams Architects.

The major renovation and extension of the 19th century Palais des Beaux-Arts has created more than 17,000m2 of floor space - including a new building dedicated to contemporary art - to display the Museum's impressive collection and host prestigious exhibitions.

Max Fordham provided M&E engineering services, as well as sustainability consultancy. One of the principal aims of the renovation was to improve the gallery environment, both for visitors and the conservation of art. We did this by adding air conditioning, controlling daylight levels, and reducing noise levels. We met and exceeded the brief for the energy and environmental performance of the project, assessed against the French HQE system which is analogous to BREEAM in the UK.

We also designed both gallery and architectural lighting schemes across the site, and acoustic design to manage sound without impacting the design intent of the architect. 

Musée d’Arts de Nantes won a 2018 RIBA Award for International Excellence, and the Daylight Project of the Year at the 2018 Lighting Design Awards.

Architect

Stanton Williams

Value

€48M

Completion

2016

Client

La Ville de Nantes

Hufton + Crow Info
Musée d'Arts de Nantes is an expansive historic institution, housing one of the largest collections of fine art in France.
Hufton + Crow Info
Daylight is filtered down into the gallery spaces and subtly links with the supporting electric lights. This innovative approach reduces electrical energy demand and helps make the the building feel connected to the outside.
Hufton + Crow Info
The character of the spaces helps define the journey through the museum. The basement spaces under the Palais are warm, bright and well conditioned, making use of the old stone retaining walls for thermal mass and lighting.
Hufton + Crow Info
The new climate-controlled Cube extension has cleverly integrated services and a translucent marble facade.
Hufton + Crow Info
At night, the extension glows by careful use of electric lighting.
Hufton + Crow Info
Controlled natural lighting to the existing galleries is provided through rooflights, reducing electric lighting energy consumption. On especially bright days, blinds close to preserve the artworks, but levels are allowed to vary in order to embrace the changeability of sun and skylight both in tone and intensity.

New building services are discretely and sensitively incorporated into the refurbishment and extension of the scheduled monument.

Image: Hufton + Crow

Architect

Stanton Williams

Value

€48M

Completion

2016

Client

La Ville de Nantes

2018 Lighting Design Awards, Daylight Project of the Year

2018 Lighting Design Awards, Daylight Project of the Year

See all awards