<span>Queen</span><span>Elizabeth</span><span>Olympic</span><span>
Park</span><span>Timber</span><span>Lodge</span>

Queen Elizabeth Olympic Park Timber Lodge

Queen Elizabeth Olympic Park Timber Lodge

As part of the award winning team with Erect Architecture, Max Fordham has designed a cafe and play area at the Queen Elizabeth Olympic Park. The design creates a green space adjacent the Tumbling Bay playground, providing visitors with an pleasing, natural retreat from the hubbub of the rest of the park.

Our approach concentrated on creating a sustainable and comfortable environment, blending into the natural landscape. This allows it to produce its own green energy using solar panels. The building is highly insulated with an airtight fabric. Large rooflights and windows in the main spaces provide excellent daylight and air flow. The cafe and flexible spaces use controlled natural ventilation, providing fresh air in winter and cooling breezes in summer. Back-of-house areas use mechanical ventilation with heat recovery.

The project was awarded a BREEAM 'Excellent' Rating under the BREEAM New Construction 2011: Other Buildings scheme.This is the first of the Olympic legacy projects to be completed at the park, the start of a site-wide transformation into a new space for London.

Architect

erect architecture

Value

£2m

Completion

2013

Client

London Legacy Development Corporation

David Grandorge / Erect Architecture Info
The orientation of the Cafe allows for easy access to the nearby Tumbling Bay Playground
David Grandorge / Erect Architecture Info
Highly insulated areas are serviced by an automated natural ventilation and mechanical heat recovery
David Grandorge / Erect Architecture Info
The internal volumes are finished with pale timber furnishings and large windows, enabling the cafe to be largely naturally lit.
David Grandorge / Erect Architecture Info
Surrounded by lawns and planted trees, the building looks at home in nearby environment
David Grandorge / Erect Architecture Info
The bright interior and large windows promote a close relationship with the surrounding reserve

The structure is clad in strips of angled timber, creating a rhythmic and dynamic facade

Image: David Grandorge / Erect Architecture

Architect

erect architecture

Value

£2m

Completion

2013

Client

London Legacy Development Corporation