<span>The</span><span>Makers,</span><span>
Nile</span><span>Street</span>

The Makers, Nile Street

The Makers, Nile Street

The Makers combines a BSF school and 175 residential apartments to create a successful, diverse and truly accessible place.

Working together with Avanti Architects, the new-build scheme provides 175 residential units, a commercial/gallery space, a new alternative provision school, enhanced community sports facilities and a new public space for London. The New Regent College Site is situated to the west of Shoreditch and sits alongside the Underwood conservation area. 

The design of high-quality school and residential areas provides maximised daylight usage, natural ventilation and improvement of the environmental sustainability for the site. We provided M&E Engineering and Acoustic design services in a BIM level 2 environment. Additionally, we provided sustainability advice, BREEAM assessment and Soft Landing services.

The MEP design includes separate infrastructure for the school and residential domains, allowing the school to be run autonomously from the residential and commercial spaces. An on-site heat network allows export of heat from the residential plant to the school when residential loads drop during the day and it is environmentally and commerically beneficial.
 
To suit the needs of the students that attend the school, it was required for the internal conditions to be maintained within a set band, meaning mechanical cooling and ventilation is required. To enable the school to be naturally ventilated in the future (should its use change), the facade incorporates panels that allow the retrofit of ventilation openings.
 
All of the residential units have been designed to be naturally cooled. Along with the balcony and winter garden sliding doors, the apartments benefit from full height opening windows with perforated louvres on the outside that allow the windows to be opened fully to 90 degrees without fear of injury or unauthorised entry.
 
The complete scheme achieves a 35% on-site reduction in carbon emissions over the 2013 Building Regulations. With our Soft Landings appointment, we will be monitoring the energy use of the building with the aim of reducing this where possible, through the fine tuning of the systems' commissioning and controls.
 
For the acoustic design we worked with the curtain walling suppliers, assisting them to develop a specification to control both external noise ingress and flanking paths between dwellings. We also focused on sound separation between the residential and school areas and the acoustic finishes in teaching areas. Pre-completion acoustic testing has been used to demonstrate that both the school and the apartments meet appropriate design standards.
 
With a height of 91m and 29 storeys, The Makers Building was featured in NLA’s 2020 London Tall Buildings Survey. In 2020, it was also shortlisted for a Housing Design Award.

Architect

Avanti Architects

Value

Undisclosed

Completion

2020

Client

London Borough of Hackney

Jack Hobhouse Info
Perforated dark grey aluminium panels have been integrated into the window construction to allow the windows behind to open fully for natural cooling.
Jack Hobhouse Info
Removeable panels have been incorporated into the school window construction to allow future natural ventilation of the spaces (windows on ground floor only in this image).
Jack Hobhouse Info
The apartments within the tower benefit from winter gardens. These unheated spaces act as a buffer space during the winter catching the low winter sun while in the summer the residents have an outdoor space that provides some shielding from the wind that can be experienced at these heights.
Jack Hobhouse Info
A building maintenance unit (BMU) has been installed on the roof of the tower to allow the facade and roof top plant to be maintained and replaced.