<span>The</span><span>Triangle,</span><span>Cambridge</span><span>
Assessment</span><span>HQ</span>

The Triangle, Cambridge Assessment HQ

The Triangle, Cambridge Assessment HQ

The Triangle is a new, 38,000m2 headquarters building for Cambridge Assessment, adjacent to the main railway line between London and Cambridge.

The prominent landmark site brings together 2,000 people - who were previously spread across nine buildings - into a single building and provides space for growth into the foreseeable future.

We were initially appointed to deliver master-planning design to support an outline planning application following their acquisition of the land and existing buildings on the former Cambridge University Press site.

Following this, we developed the environmental strategy and M&E services design to the end of RIBA stage 3. Our service included liaising closely with the various stakeholders within Cambridge Assessment’s team, and also carrying out evaluations of various options to deliver a design that would achieve the client’s ambitious DEC A in-use energy target.

Careful consideration of facade design, daylighting optimisation and modelling of heating and cooling loads through the use of computational modelling helped deliver robust and cutting edge solutions to the operational demands of the building.

The building was developed in a fully coordinated BIM level 2 environment with the shared model being developed by the design team. The model was then passed to the contractor with the final model being intended for use as a Facilities Management asset having been modified by the contractor to reflect the completed building.

We undertook the client monitoring role throughout the site phase and commissioning and are also appointed to provide in use service for 18 months following practical completion, supplying information and advice related to the building services as necessary as well as assisting the project team to conduct a post completion review of the project.

Architect

Eric Parry Architects

Value

Undisclosed

Completion

2018

Client

Cambridge Assessment

Dirk Lindner Info
The public art lighting was designed to subtlety enhance the impact of this important landmark. We modelled the interaction between the lights, materials, glass and etching to enable the artists' vision to be realised.
Dirk Lindner Info
The inner courtyards contain precast vertical shading elements to maximise daylight penetration and reduce nuisance glare and unwanted heat gains.
Dirk Lindner Info
The inner courtyards provide gardens for occupants to take time away from their desks to enhance wellbeing.
Dirk Lindner Info
The double height entrance lobby provides a welcoming focal point to the building. The focus on coordination and integration of services provides a high quality finish to complement the excellent daylight.
Dirk Lindner Info
We undertook genetic algorithm modelling of solar shading and daylight to determine the optimum spacing and orientation of the precast shading elements.